Confidenţialitate

Salariul minim creste incepand de astazi de la 850 la 900 de lei

Salariul minim creste de la 850 la 900 de lei, aceasta fiind cea de a doua majorare din acest an.

Potrivit datelor Ministerului Muncii aproape un milion de români câştigă mai puţin de 900 de lei pe lună. În continuare însă, suntem pe penultimul loc în Europa atunci când vine vorba de câştiguri.

Comparativ, cel mai ridicat salariu minim îl primesc angajaţii din Luxemburg: peste 1.900 de euro.

In functie de salariul minim sunt calculate şi amenzile de circulație. Astfel, începând de astăzi, un punct de amendă va ajunge la 90 de lei. Aşadar, cuantumul va fi stabilit de la minimum 180 de lei la maximum 1.800 de lei.

Și gazele se vor scumpi – pentru a treia oară anul acesta. În cazul populației, majorarea va fi de 2,5%, iar pentru consumatorii industriali 1,5 procente.

Şcolile de şoferi vor fi şi ele în trend cu majorările. Instructorii vor mări tarifele cu peste 30 de procente pentru că, spun ei, legea nu le mai dă voie să lucreze în week-end şi nici să presteze mai mult de 10 ore pe zi.

Sunt însă şi veşti bune: preţul energiei electrice va scădea începând de astăzi. Măsura vine după ce, timp de 6 luni, certificatele verzi au fost plătite de două ori de consumatori, iar din aceasta Electrica a încasat suplimentar 50 de milioane de lei – bani pe care acum trebuie să îi returneze consumatorilor.

Și tot de astăzi, vom vorbi mai ieftin la telefon atunci când călătorim în Uniunea Europeană: tarifele pentru serviciile de roaming vor scădea în toate țările membre.