Salariul minim ar putea crește cu 7,2% (AUDIO)

Guvernul ia în calcul trei scenarii de majorare a salariului minim pe economie și în toate 3 variantele creșterea e aceeași: de 7,2%. Ce diferă este modalitatea de calcul.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, s-a întâlnit marți cu reprezentanții patronatelor și sindicatelor, pentru o primă discuție despre această majorare.

Analizele vor continua, iar o decizie ar urma să fie luată în luna ianuarie:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Primul scenariu ia în calcul majorarea salariului minim brut cu rata anuală a inflației în luna octombrie și cu creșterea reală a productivității muncii pe persoană angajată anul trecut, ceea ce înseamnă o majorare de la 2.080 lei la 2.230 lei.

În a doua variantă de creștere, salariului minin par fi calculat tot ținundu-se cont de rata inflației și creșterea prodictivității, dar pe lângă această formulă se vă ține cont de dinamica creșeterii economice.

În ce-a de-a treia variantă, salariul minim ar avea aceiași formulă de calcul, care ar suferi modificări în funcție de rata șomajului.

În toate cele 3 situații, creșterea salariului minim ar fi de 7,2%.

Analistul financiar Adrian Bența spune că oricare dintre variante va fi aleasă, discutăm de calcule matematice foarte greoaie pentru sume foarte mici.

El este de părere că acest sistem de calcul va îngreuna mai mult decât să îi ajute pe cei care câștigă salariul minim pe economie:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS