Confidenţialitate

Salariul mediu brut trebuie crescut cu 16,6% pentru a păstra suma netă la acelaşi nivel

Printre măsurile adoptate astăzi – prin ordonanţă de urgenţă – se numără reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10% si transferul contribuţiilor de la angajator la angajat.

Compania de consultanţă Deloitte România avertizează că angajaţii care beneficiază de scutirea de impozit pe venit în acest moment, cum sunt programatorii IT şi persoanele cu handicap, vor suporta o scădere a salariului net, chiar dacă angajatorii le vor majora salariile brute după transferul contribuţiilor.

Explicaţia este că scăderea de impozit de la 16 la 10% a fost gândită pentru a amortiza parţial transferul contribuţiilor, iar în cazul celor scutiţi, acest efect nu are de unde să apară.

Totodată, o altă consecinţă a transferului contribuţiilor va fi micşorarea cu aproximativ 8,5% a sumei nominale virate către Pilonul 2 de pensii private.

Reducerea are loc atât cA urmare a înglobării contribuţiilor în salariul brut, cât şi a diminuării procentului – de la 5,1 la 3,75%.

Administratorii fondurilor de pensii avertizeaza ca reducerea in premiera a contributiei la pilonul 2 se traduce in pensii private mai mici cu cel putin 20% pentru viitorii pensionari.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.