Confidenţialitate

Salariul minim brut ar putea ajunge la 3.700 de lei de la 1 iulie, anunță Guvernul. Măsura ar fi urmată de introducerea salariului minim european | AUDIO

Creșterea salariului minim: Guvernul susține că venitul minim BRUT va ajunge, de la 1 iulie, la 3.700 de lei. Ar urma să fie introdus așa-numitul salariu minim european… care presupune ca salariul minim să reprezinte 50% din salariul mediu brut pe ţară.

Dacă s-ar aplica această regulă, economiștii estimează că – de la 1 ianuarie – salariul minim brut ar urma să ajungă la 4100 de lei.

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii: S-a discutat despre o creștere la jumătatea anului, în jurul cifrei de 3.700-3.800 sau la jumătate între ele

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

3700 de lei BRUT ar urma să fie noul nivel al salariului minim de la 1 iulie. Recent, patronii din companiile mici solicitau și scutiri de taxe pentru sumele majorate. O decizie finală încă nu a fost luată, declara secretarul de stat din Ministerul Muncii Cristian Vasilcoiu ­– într-o conferință pe teme economice -ZF HR Trends:

„A fost un consiliu național tripartit la sfârșitul anului în care s-a discutat despre salariul minim pe economie. Fusese crescut la 1 octombrie. Intenția a fost să fie crescut la 1 ianuarie. Mediul de afaceri a zis: stați puțin așa. S-a discutat acolo să fie o creștere la jumătatea anului, în jurul cifrei de 3.700-3.800 sau la jumătate între ele, însă nu e o decizie finală luată. Ideea a fost să nu mai fie crescut de la 1 ianuarie , în condițiile în care fusese crescut cu două luni mai devreme, ci măcar să mai treacă o jumătate de an”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Muncii Cristian Vasilcoiu.

Odată aplicată regula salariului minim european, de la 1 ianuarie 2025, salariul minim brut în România ar urma să ajungă la 4.100 de lei adică jumătate din salariul mediu brut pe ţară, care – potrivit estimărilor – ar urma să fie de 8.200 de lei .

1 ianuarie ar urma să aducă și reforma fiscală – introducerea unui impozit pe venit diferențiat, cum au recomandat Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional.

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii: „Ideea la contribuții este că sunt deja mari în România”

„Încă nu e luată o decizie finală. Se va negocia, așa cum am negociat pe toate capitolele cu dumnealor. Să știți că sunt deschiși la negocieri și înțeleg și când le spui că nu poți să faci peste noapte, pentru că a-i bulversa piața. Există presiuni pentru că avem deficitul pe care îl avem. Ideea la contribuții este că sunt deja mari în România. Eu cred că e foarte puțin probabil ca CAS-CASS să fie crescute. Trebuie găsite alte mijloace. Să știți că, întotdeauna când scazi taxele cresc încasările nominale, nu invers”, a mai spus secretarul de stat din Ministerul Muncii Cristian Vasilcoiu .

Să amintim: salariul minim brut este acum de 3.300 de lei – aproape 634 de euro.  După ce se scad contribuțiile la asigurările sociale, la sistemul de Sănătate și impozitul pe venit de 10 la sută, rămân net 1941 de lei – adică 390 de euro.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Discuții aprinse în Camera Deputaților după ce în fruntea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc a fost numit un frizer. Diana Stoica: Ciolacu numește un om fără pregătire în domeniu | AUDIO