Confidenţialitate

Salariații din învățământ s-ar putea trezi cu banii în conturi mai târziu decât în mod normal | AUDIO

Salariații din invățământ și-ar putea primi banii cu întârziere luna aceasta. Sindicatele spun că în județele mai mari întârzierile ar putea fi și de 4-5 zile.

De vină ar fi faptul că nu s-a încheiat la timp contractul cu firma care gestionează aplicația Edusal, prin care se calculează toate salariile din educație, spune la Europa FM Simion Hăncescu, Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ:

„Au fost niște probleme cu încheierea unui nou contract cu firma care gestionează aplicația Edusal, ceea ce a condus la situația pe care o vedeți acum. Suntem în 8 și încă această firmă nu a pus la dispoziție chitul care să permită calcularea salariilor. Este complicat să se încadreze școli, și mă gândesc numai la București câte școli sunt, pentru că trebuie în primul rând secretarele să calculeze aceste salarii, le trebuie câteva zile. După care, realizează acele ștate de plată de către inspectoratele școlare, după care trebuie depuse documentele la bancă, ori ziua de salariu este 14. Este posibil să dureze, 15-16 februarie, unii au lansat chiar 20 februarie zi de salariu.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Salariații din învățământ acuză că nu își vor putea plăti ratele la timp, în cazul în care salariile vor întârzia.

Statul trebuie să își facă propria aplicație pentru calcularea salariilor, spune Simion Hăncescu:

„Am intrat deja în panică pentru că sunt foarte mulți care au rate la bănci în 15, 16 și tre buie să plătească ratele și știți foarte bine că băncile nu iartă. Ceea ce se întâmplă acum scoate în evidență faptul că Ministerul Educației trebuie obligatoriu să găsească soluția să-și facă propriul program de salarizare. Cu salarizarea la 300.000 oameni este firesc să nu stai la mâna unei firme private în ceea ce privește această aplicație.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock

Citește și: Bacău: Directorul unei școli, demis după ce în unitate a avut loc o petrecere pentru un elev cu animatori și muzică live, în timpul orelor de curs