Confidenţialitate

Sălaj: Moartea subprefectului, anchetată de procurori. Virgil Turcaș a decedat după ce un foișor s-a prăbușit peste el și alți oficiali | AUDIO

Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj a preluat dosarul de ucidere din culpă a subprefectului Virgil Turcaș și va începe miercuri audierea mai multor persoane. Pe de altă parte, Inspectoratul Județean de Muncă și-a declinat competența cercetărilor în ceea ce-l privește pe oficialul guvernamental pentru că el era angajatul Ministerului de Interne.

Prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, Sorin Flonta, spune la Europa FM că miercuri dimineață instituția a preluat de la unitatea subordonată dosarul de ucidere din culpă și vătămare corporală deschis marți după moartea subprefectului și rănirea unui angajat al companiei Eco Dez:

„Legea permite preluarea dosarelor având în vedere că la Parchetul de pe lângă Judecătoria Șimleul Silvanei avem un deficit de personal, există doar doi procurori dintre care unu are o experiență foarte redusă(…). Încadrarea juridică ce urmează a fi dată faptei tocmai pentru a se efectua aceste cercetări în condiții de legalitate este de ucidere din culpă. Din acest punct de vedere nu avem altă variantă, începem activitățile chiar de astăzi.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Și Inspectoratul de Muncă face o anchetă. Inspectorul Șef adjunct Lucian Lazoc spune că accidentul este unul de muncă, chiar dacă subprefectul si ceilalți participanți, printre care primari și responsabili de colectarea deșeurilor din județ, erau acasă la unul dintre cei prezenți:

„Din punctul de vedere al legislației muncii este un accident de muncă pentru că era un proces de muncă, era o întâlnire a consiliului director organizată. În momentul acesta atribuțiile de cercetare sunt ale Ministerului de Interne referitor la victima care este subprefectul județului și în ceea ce privește lucrătorul Eco Dez există o comisie desemnată de angajator. Noi, ca și inspectorat teitorial de muncă vom aviza doar cercetarea Eco Dez, nu și cea a Minsiterului de Interne pentru că nu avem atribuții.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Europa FM a contactat și un arhitect care a analizat imaginile de la prăbușirea foișorului peste victime. Mihnea Predoiu spune că din ce a observat, construcția ar fi putut fi executată prost pentru că stâlpii de susținere nu păreau ancorați în beton pe toate părțile:

„Fundamental era să-și facă acel studiu geo-tehnic, care transmite informațiile necesare inginerului de rezistență, astfel încât respectivul să știe cum să facă structura, proiectul de rezistență pentru această clădire. În mediul rural nu prea se fac aceste studii geo-tehnice și ca să poată să obțină autorizația de construire, după ce a obținut toate avizele, acordurile, binînțeles că are nevoie de acest proiect tehnic. În baza acestor documentații obține autorizația de construire.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vă reamintim, subprefectul de Sălaj a murit după ce acoperișul foișorului în care s-a aflat a căzut peste el.

Colaj Foto: Instituția Prefectului Sălaj /graiulsalajului.ro