Confidenţialitate

Saga Brexit: Termenul-limită pentru divorţ, amânat pentru 31 octombrie

Liderii Uniunii Europene şi premierul Marii Britanii au convenit amânarea negocierilor pentru Brexit până pe data de 31 octombrie, a anunţat preşedintele Consiliului European, la finalul unui summit extraordinar organizat, miercuri seara, la Bruxelles.

“UE-27/Marea Britanie au convenit asupra unei amânări flexibile până la 31 octombrie. Asta înseamnă alte șase luni în care Marea Britanie să găsească cea mai bună soluție posibilă”, a scris Donald Tusk pe Twitter. Oficialul s-a declarat mulțumit că discuțiile nu au fost “o pierdere de timp”, relatează BBC.

Reuniunea a fost marcată de divergenţe între preşedintele francez şi cancelarul german. Emmanuel Macron a cerut garanții că Marea Britanie va organiza, în mod corespunzător, alegerile europarlamentare din 26 mai. În caz contrar, divorţul se va produce, la 1 iunie, fără vreun acord.

Totodată, a fost convenită o evaluare, în luna iunie, a stării procesului de separare.

Atitudinea intransigentă a delegaţiei franceze ar fi stârnit nemulţumirea celorlalte.

Premierul britanic Theresa May a declarat că își dorește ca Regatul să părăsească Uniunea Europeană cât mai curând posibil, explicând că acest lucru s-ar putea întâmpla înainte de luna octombrie, în cazul ratificării acordului de Brexit.

“Cred în continuare că trebuie să părăsim UE, cu un acord, cât mai curând posibil. Și în mod vital, UE a fost de acord că amânarea poate lua sfârșit odată cu ratificarea acordului de retragere – ceea ce a fost principala mea solicitare către ceilalți lideri”, a declarat May, într-o conferință de presă după summitul extraordinar al Consiliului European, desfășurat miercuri seară la Bruxelles, relatează cotidianul The Guardian.

“De exemplu, aceasta înseamnă că dacă vom reuși să adoptăm o înțelegere în primele trei săptămâni ale lunii mai, nu va mai trebui să participăm la alegerile europarlamentare și vom părăsi UE în mod oficial pe 1 iunie”, adăugat premierul britanic.

Cu două zile înainte de termenul limită pentru retragerea britanică, anume 12 aprilie, decis cu ocazia unui summit precedent, Regatul Unit şi cei 27 de parteneri ai săi au transmis că doresc să fie evitate efectele unei despărţit brutale, care ar fi presupus, spre exemplu, reintroducerea de controale vamale.

În pofida exasperării lor în faţa tergiversărilor Londrei, unde Parlamentul au respins de trei ori tratatul de retragere negociat de premierul Theresa May, responsabilii europeni s-au arătat dispuşi să le ofere mai mult timp britanicilor, notează AFP.

Următoarele luni se anunţă delicate, cu instalarea unei noi Comisii Europene la începutul lui noiembrie şi discuţii dificile asupra viitorului buget pe termen lung al UE.

La Londra, conducerea Parlamentului a cerut presei să evacuze, pentru o săptămână, spaţiul de lângă Palat. Reporterii, cameramanii şi fotografii au călcat în picioare iarba în timpul miilor de transmisiuni în direct dedicate crizei Brexitului și s-ar impune refacerea suprafeţei de verdeaţă.