Confidenţialitate

Dosarul Belina: S. Shhaideh, trimisă în judecată pentru abuz în serviciu

Fost vicepremier, Sevil Shhaideh a fost trimisă în judecată în stare de libertate pentru abuz în serviciu în dosarul Belina.

Prejudiciul adus statului român a fost estimat de peste 3 milioane de lei în acest caz, au stabilit procurorii.

În schimb, cazul s-a clasat pentru fostul ministru al mediului Plumb Rovana. Ea a scăpat de acuzațiile de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu pentru că parlamentarii nu au fost de acord cu cererea DNA de începere a urmăririi penale pe numele său.

În anul 2013, mai multe persoane cu funcții publice, printre care și Sevil Shhaideh, la vremea respectivă secretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale au fost trecute ilegal din proprietatea statului, părți din Insula Belina și Brațul Pavel.

Astfel, peste 300 de ha de teren situate în albia minoră a Dunării au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman.

La doar la câteva zile după au fost închiriate tot ilegal unei firme private. Reamintim este vroba despre compania Tel Drum, bănuită că ar fi strâns legată de Liviu Dragnea.

Procurorii spun că pentru realizarea transferului de proprietate au fost încălcate o serie de dispoziții legale, părintre care trecerea in proprietate privată a insulei care era posibilă doar prin lege. S-a întâmplat așadar sub semnătura secretarului de stat de atunci Sevil Shaideh. Acum ea este trimisă în judecată pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

În schib, scapă de acuzația de complicitate la abuz în serviciu fostul ministru al mediului l avremea respectivă, Rovana Plumb, doar pentru că colegii deputați nu au votat cererea de încuviințare pentru începerea urmăririi penale.

Au mai fost trimiși în judecată pentru abuz in serviciu STOIAN IONELA, la data faptei director în cadrul Ministerului dezvoltării, GÂDEA ADRIAN IONUȚ, la data faptei președinte al C.J. Teleorman, și alti 2 functionari publici, care au facilitat transferul insulei Belina. Au mai scăpat de urmărirea penală și alti 3 supecți.