Confidenţialitate

S-au deschis urnele în 49 de localități din țară

Alegătorii din Craiova, Târgu Jiu, Roman, Bușteni, Râșnov, dar și din alte orașe și comune sunt chemați la urne să își aleagă primarul.      Posturile au rămas vacante după ce titularii, fie și-au dat demisia, fie au fost condamnați la închisoare, au fost declarați incompatibili sau chiar a survenit decesul. urnele s-au deschis la ora 7 și se închid la ora 21.

În Craiova, 8 candidați se bat pe locul lăsat liber de Olguța Vasilescu, aleasă în Parlament și care între timp a devenit ministru al muncii. Din partea PSD candidează Mihail Genoiu, fost viceprimar, din partea PNL,  Mario Oprea, liderul filialei din Craiova, iar USR l-a desemnat pe Adrian Prisnel, proaspăt intrat în politică. Sunt 2 candidați independenți, omul de afaceri Emil Mladin și decanul Baroului Dolj, Lucian-Bernd Săuleanu. Candidatul PMP se numește Dumitru Călina, singura femeie înscrisă în cursa electorală este Anișoara Stănculescu, șefa filialei ALDE din Craiova, iar din partea partidului Noua Românie, candidează Sorin Preda-Nica.

În Târgu-Jiu, pentru postul de primar se înfruntă social-democratul Aurel Popescu și liberalul Marcel Romanescu. Primul a asigurat interimatul după ce primarul Florin Cârciumaru a lăsat acest post pentru un loc în Parlament, iar liberalul este lider al filialei PNL Târgu Jiu.

Și în Moinești din județul Bacău, locul de primar a fost lăsat liber deoarece edilul Viorel Ilie a preferat postul de senator din partea ALDE. Postul său e râvnit acum de viceprimarul Valentin Vieru de la ALDE, social-democratul Paul Claudiu Cotîrleț, manager al spitalului Muncipal de Urgență, liberalul Ștefan Cezar Vascan, de Pavel Căpraru de la PNȚCD, în prezent pensionar și de Ionel Găburici de la PMP, de profesie mecanic și agent de pază.

În orașul Băicoi din județul Prahova, sunt 4 candidați care se înfruntă pentru locul lăsat liber de Ciprian Stătescu de la PNL, condamnat definitiv la închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. El a fost găsit vinovat pentru că i-a concesionat surorii sale un teren în oraș. Acesta candidează din nou pentru obținerea unui nou mandat, alături de Marian State de la PSD, Marius Constantin de la ALDE și Antonela Aldea, nou intrată în politică, susținută de PMP.

În total, sunt 35 de comune și 14 orașe din țară unde au loc alegeri locale.  Ministerul de interne anunță că a mobilizat 3700 de angajați care vor asigura ordinea în zona secțiilor de votare.

 Lista localităților în care au loc alegeri parțiale locale:

Alegerile locale parțiale se vor desfășura în circumscripții electorale din județul Botoșani (comuna Vlăsinești), județul Brașov (orașul Râșnov), județul Brăila (comuna Viziru), județul Caraș-Severin (comuna Lăpușnicu Mare), județul Călărași (orașul Lehliu Gară și comuna Unirea), județul Constanța (comuna Nicolae Bălcescu), județul Dolj (municipiul Craiova și comuna Ișalnița), județul Gorj (municipiul Târgu Jiu și comuna Drăguțești), județul Harghita (comuna Siculeni), județul Hunedoara (municipiul Lupeni și comuna Sălașu de Sus), județul Ialomița (orașul Amara, orașul Fierbinți Târg și orașul Țăndărei), județul Iași (comuna Șipote), județul Ilfov (comuna Jilava), județul Maramureș (orașul Ulmeni și orașul Baia Sprie), județul Mehedinți (comuna Șimian și comuna Godeanu), județul Neamț (municipiul Roman, comuna Pipirig și comuna Bălțătești), județul Olt (comuna Osica de Sus și comuna Sprâncenata), județul Prahova (orașul Bușteni, orașul Băicoi, comuna Dumbrava și comuna Călugăreni), județul Sălaj (comuna Fildu de Jos), județul Sibiu (comuna Marpod), județul Suceava (comuna Iacobeni și comuna Siminicea), județul Teleorman (comuna Olteni), județul Timiș (comuna Denta), județul Tulcea (comuna Beidaud), județul Vaslui (comuna Fruntișeni), județul Vâlcea (comuna Bujoreni) şi județul Vrancea (comuna Jariștea).

Conform legii, dreptul de vot se exercită numai în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul își are domiciliul sau reședința, după caz. Alegătorii pot vota numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea și unde sunt înscriși în lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală complementară.