S-a stins din viață Dan Andrei Aldea, liderul SFINX

S-a stins din viață Dan Andrei Aldea, liderul SFINX, informația fiind făcută publică de Nicu Alifantis.

„Ne-a părăsit marele muzician Dan Andrei Aldea! Drum lin către stele, Om Bun!”, a scris pe contul său de Facebook Nicu Alifantis.

Pe numele complet Dan Vladimir N. Andrei Aldea, artistitul s-a stabilit în Occident, din 1981, unde lucra ca muzician în studiourile de înregistrări.

Dan Andrei Aldea îşi are numele legat de trupa SFINX, înființată în 1963, fiind prezent în prima formulă a proiectului muzical, de când avea doar 17 ani.

Spre sfârșitul anului 1970, trupa reapare în formulă de trio, cu Dan Andrei Aldea (chitară, vioară, pian, voce), Corneliu Bibi Ionescu (chitară bas) și Marian Toroimac (tobe, pian) și susține mai multe concerte la Student Club. Atunci au fost prezentate noi compoziții, ca „Lumină lină”, „Șir de cocori”, „Blues absurd”, „Languir me fais”, „Purgatoriu”, „Verde crud” și „Doină”. Aldea a inflluențat decisiv evoluția trupei.
Trupa apărută în anii`60, ]n perioada beat-ului, nu a scos albume relevante, însă în anii `70 apar albumele de referință pentru rockul progresiv românesc: “Lume alba” si “Zamolxe”. La tobe, cu talentatul baterist și compozitor și vocalist Mișu Cernea, care l-a înlocuit pe Toroimac în 1972.

După lansarea primelor albume și recitalurile, concertele de la Club A, trupa SFINX a început în acei ani `70 o lungă colaborare cu Teatrul Bulandra alături de Ion Caramitru, Gil Dobrică, Florian Pittiş şi Mira Moreno, în cadrul unor spectacole de muzică şi poezie. Acea perioadă de aur a trupei a fost evocată de Dan Andrei Aldea în mai 2016, pe scena Galei UNITER.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS