HERCULANE: S-a prăbușit acoperișul Băilor Imperiale Neptun

S-a prăbușit acoperișul Băilor Imperiale Neptun, una dintre cele mai valoroase clădiri ale stațiunii Herculane – odinioară o bijuterie arhitecturală, acum în paragină, după ce – în ultimii 30 de ani – nu s-a investit nimic.

O parte a acoperișului a căzut din cauza zăpezii si a ploilor.

În ultimii ani nu s-a investit nimic pentru reabilitarea clădirii. Localncii cred că se dorește cumpărarea terenului la un preț foarte mic.

Băile se află într-o zonă cu peisaje frumoase, iar acolo există izvoare termale proprii.

Pierderea este inestimabilă din punct de vedere cultural și istoric.

Acolo au fost la tratament capete încoronate ale Europei și oameni de cultură importanți.

Dezastrul a început odată cu privatizarea făcută pe vremea lui Adrian Năstase și a ministrului de turism, Dan Matei Agathon, când stațiunea i-a revenit omului de afaceri Iosif Armaș.

Iosif Armaş este un om de afaceri controversat din Banat.

Cariera sa a avut o evoluţie uluitoare, de la simplu portar de hotel, la om de afaceri, deputat şi preşedinte al Federaţiei Române de Box.

Este cunoscut ca fiind patronul staţiunii Băile Herculane. El a fost pus sub acuzare pentru delapidare şi bancrută frauduloasă într-un dosar privind devalizarea staţiunii Băile Herculane.

În ultimii ani, mai mulți tineri arhitecți care formează echipa Herculane Project au vrut sa militat înceapa lucrări de conservare a Băilor istorice, însă proprietarii terenului de sub clădire nu şi-ar fi dat acordul.

Primăria staţiunii Băile Herculane este în proces cu proprietarii terenului, pentru obţinerea dreptului de a interveni la clădire. Demersul juridic este blocat în instanţă, după cum explică Oana Chirilă, de la Herculane Project.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: banatulazi.ro

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS