Confidenţialitate

S-a lansat prima platformă online dedicată muzeelor de la sat

Echipa proiectului Muzeul de pe uliță pe ecran a lansat, astăzi, 1 decembrie, website-ul www.muzeedelasat.ro. Platforma online cuprinde tururi virtuale 3D interactive, fotografii și informații documentate pentru 28 de muzee din zona rurală a Moldovei. 

Website-ul, disponibil în limbile română și engleză, a fost creat printr-o co-finanțare a Administrației Fondului Cultural Național (AFCN). Pe lângă cele 28 de muzee, în viitor, vor fi adăugate și alte obiective culturale din mediul rural. La începutul anului viitor, vor fi parcurse județele din regiunea Munteniei, printr-o altă co-finanțare a AFCN obținută, prin concurs, de echipă în sesiunea I/2022. 

„Scopul final al proiectului este cel de a crea dorința utilizatorului de a se «transforma» într-un vizitator fizic, care plătește și susține cultura, dar și de a oferi posibilitatea celor care nu se pot deplasa fizic să exploreze unul dintre cele 28 de muzee. Platforma nou-creată și tururile virtuale au potențialul de a susține un dialog permanent între public și instituția muzeală”, a declarat Nicoleta Felea, copywriter și consilier în promovare online. 

În septembrie 2021, cele 28 de muzee au primit vizita echipei care a scanat, fotografiat și documentat fiecare obiectiv cultural, fiind parcurși peste 5.500 de kilometri. Acestea beneficiază acum de o pagină dedicată în cadrul platformei Muzee de la sat, care constă în: tur virtual 3D interactiv, realizat cu echipament de înaltă performanță, fotografii interior-exterior, fotografii din dronă, text de prezentare și informații de contact. În plus, săptămânal, pe canalul de YouTube va fi publicat un interviu/clip de prezentare. Acestea au rolul de a îmbunătăți imaginea muzeelor în mediul online. Totodată, turul virtual al fiecărui muzeu va putea fi vizualizat și de pe cea mai accesată și populară platformă de navigare din lume: Google Maps. 

Proiectul este realizat de Real Tour Ro, co-finanțat de AFCN și susținut de Radio Europa FM și De la sat, un proiect editorial independent dedicat satului românesc. Echipa este formată din patru membri: Cosmin Murarașu – manager de proiect și tehnician scanare 3D, Ionuț Teoderașcu – editor vizual și fotograf documentarist, Nicoleta Felea – copywriter și Silvia-Alexandra Nistor, traducător autorizat. 

Cele 28 de muzee ce vor fi găzduite de platforma www.muzeedelasat.ro sunt: 

Județul Bacău

Muzeul Național „George Enescu” – Secția „Dumitru şi Alice Rosetti Tescanu – George Enescu”

Casa Memorială „Ion Borcea”

Muzeul Răzeşilor Găzari de pe Valea Tazlăului Sărat

Complexul Muzeal Paul Țarălungă 

Județul Botoșani

Casa Memorială „George Enescu”

Județul Galați

Casa Memorială „Costache Negri”

Casa Memorială „Hortensia Papadat Bengescu”

Casa Rurală „Ion Avram Dunăreanu”

Gospodăria Tradițională „Vatra cu Dor”

Județul Iași

Muzeul Memorial „Alexandru Ioan Cuza” de la Rugioana

Muzeul sitului arheologic Cucuteni

Județul Neamț

Muzeul „Mihail Sadoveanu” și Casa Memorială „Visarion Puiu”

Casa Popa din Târpești

Muzeul de Artă „Iulia Hălăucescu”

Colecţia Etnografică „Lada cu Zestre” Miron Costin

Muzeul Zoologic „Constantin Romanescu”

Muzeul Colectivizării din România 

Județul Suceava

Casa Memorială „Eusebiu Camilar”

Casa Memorială „Nicolae Labiş”

Casa Muzeu Bilca

Muzeul Memorial „Ciprian Porumbescu”

Casa Memorială „Ciprian Porumbescu”

Muzeul Etnografic „El Greco” 

Muzeul Sării din Bucovina

Județul Vaslui

Muzeul „Colțișorul meu de altădată”

Județul Vrancea

Casa Memorială „Ion Roată”

Muzeul Memorial „Alexandru Vlahuţă”

Muzeul Vrancei. Secţia de Etnografie Petreşti