Rusia vrea un „internet suveran”, separat de restul lumii

Fără smartphone-uri sau calculatoare care nu sunt echipate cu programe sau aplicaţii ruseşti preinstalate! – asta prevede o lege promulgată de preşedintele rus, Vladimir Putin.

Noua lege vine după o altă măsură controversată: cea care înăspreşte amenzile pentru companiile care nu stochează datele personale ale utilizatorilor ruşi pe servere din Rusia.

Reglementările vor intra în vigoare la 1 iulie anul viitor și sunt prezentate ca un mijloc de a promova companiile de tehnologie ruseşti în faţa concurenţei străine.

Guvernul va crea o listă de dispozitive vizate de această lege, printer care telefoanele, calculatoarele şi televizoarele inteligente.

În Rusia, această măsură a fost supranumită ‘Legea anti-Apple‘, producătorul american care a refuzat mereu să preinstaleze alte aplicaţii decât ale sale pe dispozitivele pe care le vinde.

Măsura vine la doar câteva săptămâni după adoptarea unei alte măsuri controversate care permite crearea în Rusia a unui „internet suveran„, izolat de marile servere mondiale.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS