Confidenţialitate

Rusia sporeşte cantitatea de gaze livrate Europei

Pentru a satisface cererea tot mai ridicată în contextul valului de ger siberian, Rusia sporeşte cantitatea de gaze naturale livrate statelor europene.

Potrivit Bloomberg, situaţia demonstrează dependenţa continentului de vecinul său de la Răsărit.

În ultima săptpmână, preţurile pentru gazele spot s-au triplat, până la un nivel record.

Gaze lichefiate ruseşti ar urma să ajungă pe cale maritimă, săptămâna viitoare, în Marea Britanie.

Gigantul Gazprom, principalul furnizor de gaze al Europei în ultimele decenii,a profitat de acest avantaj.

Uniunea Europeană le-a cerut celor două părţi să ajungă la un acord pentru a nu perturba livrările spre restul continentului.

Guvernul de la Kiev a decis să treacă termocentralele de pe gaze naturale pe păcură şi să închidă unităţile de învăţământ în încercarea de a face economii la gaze naturale, după ce gigantul rus Gazprom a refuzat să reia livrările către Ucraina în plin sezon rece, a anunţat vineri ministrul ucrainean al Energiei, relatează Agerpres.

Deficitul în aprovizionarea cu gaze naturale vine într-un moment în care consumul a atins un nivel de vârf, după ce un val de frig a acoperit cu zăpadă cea mai mare parte din teritoriul Ucrainei şi a dus la scăderea temperaturilor sub zero grade Celsius.

Potrivit lui Ihor Nasalyk, lipsa livrărilor de gaze naturale ruseşti a creat un deficit de aprovizionare de până la 20 milioane metri cubi de gaze naturale pe zi, echivalentul a o zecime din consumul zilnic al Ucrainei.

Joi, Gazprom a anunţat că a decis să revină la sistemul de plată anticipată în relaţia cu Ucraina adăugând totodată că nu va relua livrările de gaze naturale până când nu va fi încheiat un act adiţional la actualele contracte.

Miercuri, un tribunal internaţional de arbitraj de la Stockholm a decis că Gazprom trebuie să plătească firmei ucrainene Naftogaz suma de 2,56 miliarde de dolari pentru încălcarea obligaţiilor contractuale.

Ucraina este o ţară importantă pentru tranzitul gazelor naturale ruseşti spre Europa, unde Gazprom controlează aproximativ 35% din piaţă.

Disputa dintre Gazprom şi Naftogaz face parte dintr-un conflict politic mai amplu dintre cele două ţări, care a izbucnit după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014.

Frontul atmosferic siberian abătut asupra continentului european, în ultima săptămână, a ucis aproape 60 persoane, potrivit unui bilanţ actualizat.

În Polonia, unde cel puţin 20 de oameni au fost răpuşi de gerul năpraznic, autorităţile au cerut să fie duse în centre de cazare temporară persoanele fără adăpost. La Varşovia, minimele termice au coborât în fiecare noapte sub minus 15 grade Celsius.

Marea Britanie, Olanda, Franţa, Italia, Spania, Slovacia, Cehia, Lituania, Serbia şi România completează lista cu ţările în care frigul a făcut victime.

“Bestia din Est” a perturbat transporturile în mai multe state europene.

Aerul rece siberian a întâlnit o furtună formată în largul Regatului Unit. Unele trenuri Eurostar, care fac legătura cu Franţa şi Belgia, au fost anulate.

Scoţia şi Anglia se confruntă cu cea mai grea iarnă din ultimele decenii.

Circulaţia avioanelor este paralizată în Irlanda, unde întinse regiuni au rămas fără electricitate.

Vremea neobișnuit de rece afectează inclusiv ţările de la Marea Mediterană.