Rusia si Ucraina reiau saptamana viitoare negocierile pe tema livrarilor de gaze

Moscova a sistat în vară livrarea de gaze naturale către Ucraina.

Comisarul pentru energie al Uniunii Europene, Guenther Oettinger, a anunțat un posibil acord în urma discuțiilor purtate în Berlin. Potrivit planului, transporturile ar urma să continue pe parcursul acestei ierni și al primăverii din 2015.

Kievul urmează să plătească două miliarde de dolari din datoria pe care o are față de Moscova pînă la sfârșitul lui octombrie. O a doua plată – de peste un miliard – ar urma să se facă până la sfârșitul acestui an.

Noua rundă de negocieri vizează prețul pe care va urma să-l plătească Ucraina. Gigantul Gazprom va încasa, se relatează, 385 de dolari pe mia de metri cubi, în avans.

Rusia a oprit livrările către Ucraina în luna iunie, iar de curând Ungaria a anunțat că a luat aceeași măsură. Comisia Europeană a criticat hotărîrea Budapestei, dar Guvernul condus de Viktor Orban a răspuns că nu poate să riște ca Rusia să oprească și livările către Ungaria.

Relațiile dintre Moscova și Kiev s-au înrăutățit din cauza răsturnării de la putere a președintelui pro-rus Viktor Ianukovici, în urma unor mari proteste de stradă. În martie, Rusia a anexat Peninsula Crimeea, după care a acordat ajutor consistent milițiilor separatiste pro-ruse din estul Ucrainei.