Confidenţialitate

Rusia se declară pregătită să reia negocierile cu Ucraina. Kievul exclude orice armistițiu care ar implica cedarea de teritorii

După ce în weekend au continuat atacurile asupra orașului Severodonețk, Moscova transmite că dorește reluarea negocierilor cu Ucraina. Kievul anunță că nu poate fi adusă în discuție cedarea de teritorii către Kremlin.

„Suntem gata să continuăm dialogul”, a afirmat Vladimir Medinski, consilier al Kremlinului responsabil cu negocierile cu Kievul, într-un interviu acordat televiziunii din Belarus.

„Îngheţarea discuţiilor a fost în întregime o iniţiativă a Ucrainei”, a adăugat acesta. De cealaltă parte, Ucraina a exclus orice armistițiu care ar implica cedarea de teritorii sau prezența permanentă a forţelor ruse în zonele pe care le-au ocupat.

Între timp, la 89 de zile de la declanșarea invaziei ruse, pe care Moscova o numește în continuare operațiune militară, se dau lupte grele în jurul oraşului Severodoneţk. Din patru direcții a încercat aramata rusă să pătrundă în acest oraș strategic.

Atacul nu a avut însă succes spune guvernatorul regiunii Lugansk pe Telegram. În timpul încercării de asediere a localității, ar fi fost distrus un pod ce face legătura cu un alt oraș din apropiere.

Întrucât conflictul armat este încă în desfășurare, Parlamentul ucrainean a prelungit starea de mobilizare generală cu 3 luni. Kievul așteaptă arme suplimentare de la aliații europeni.

Sursa foto: Facebook / Volodimir Zelenski