Confidenţialitate

Rusia reacționează la posibilitatea ca Republica Moldova să adere la „o alianţă militară mai largă”. Este o „politica sinucigașă”, transmite Kremlinul

Moscova nu rămâne indiferentă la declarațiile președintei Maia Sandu privind o posibilă renunțare la neutralitatea Republicii Moldova.  Amenințările la adresa Chișinăului s-au reactivat amintind Moldovei că există posibilitatea repetării scenariului ucrainean.

 De data aceasta, amenințările vin  prin vocea vicepreședintelui Comitetului pentru Afaceri Internaționale din Consiliul Federației Ruse, Andrei Klimov.

Reacția vine după ce președintele Maia Sandu a declarat  că, în contextul războiului din Ucraina, la Chişinău are loc o „discuţie serioasă” despre oportunitatea de a renunţa la neutralitatea înscrisă în Constituţie şi de a adera la „o alianţă militară mai largă”.

Andrei Klimov a reamintit că problemele Ucrainei au început în 2014, după ce  Kievul și-a anunțat planurile de a adera la NATO.

El a susținut că Moldova riscă să repete „politica sinucigașă” a liderului ucrainean Volodimir Zelenski.

Totodată, politicianul rus s-a întrebat dacă Maia Sandu vrea să facă din Republica Moldova o provincie a României, pe care a numit-o „cea mai înapoiată țară din NATO”.

Nu este pentru prima oară când Republica Moldova este amenințată de Federația Rusă.

Dincolo de vorbe, Moscova încearcă, prin acțiuni destabilizatoare, să perturbe situația din țară: dezinformare, atacuri cibernetice și alerte cu bombă repetate.

Deasemenea, Moscova folosește din plin resursele energetice ca o armă în acest război.

În plus, de câteva ori, pe teritoriul Moldovei au căzut resturi ale unor rachete rusești, din fericire fără victime.

Dar șeful serviciilor de Informații de la Chișinău a declarat recent că Rusia ar plănui să invadeze Republica Moldova, la începutul acestui an.

Foto: Shutterstock

Citește și: SUA extind cu cel puțin 9 luni prezența celor aproape 4.000 de militari trimiși în România