Confidenţialitate

Rusia propune o coaliție antiteroristă

Rusia propune un proiect de rezoluție cu privire la lupta împotriva terorismului și îl va prezenta în Consiliul de Securitate al ONU– a anunțat ministrul adjunct de externe de la Moscova.

Documentul va fi prezentat astăzi Consiliului de Securitate întrunit pentru a discuta despre rezolvarea conflictelor din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, dar și a luptei împotriva terorismului.
La începutul săptămânii, în discursul său în fața Adunării Generale a ONU, președintele rus Vladimir Putin a lansat un apel pentru o largă coaliție antiteroristă care să combată gruparea Statul Islamic, dar care să îl includă pe președintele sirian Bashar al-Assad și Iranul. Potrivit rușilor, coaliția va fi una politică și militară.

La rândul ei, Spania, viitorul președinte al Consiliului de Securitate, consideră că în Siria se impune urgent un armistițiu, iar Moscova și Damascul trebuie să colaboreze pentru aceasta.

În contrapartidă, președintele american, Barack Obama a declarat că învingerea grupării teroriste Statul Islamic, necesită plecarea președintelui Bashar al-Assad. Obama a declarat că trebuie abordate direct condițiile care au permis înființarea ISIS, iar liderul de la Casa Albă a vorbit despre răzbui civil, conflicte religioase și proasta guvernare. De altfel, viitorul lui Bashar al-Assad este principalul punct de dezacord între Moscova și Washington.