Confidenţialitate

Rusia: Opozantul Navalnîi se află într-o colonie penitenciară

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a ajuns într-o colonie penitenciară la circa 100 de km de Moscova, a declarat pentru agenţia RIA, duminică, sursă o comisie publică de apărare a drepturilor deţinuţilor.

Avocatul Lonid Volkov a susținut anterior, pe reţelele de socializare, că familia nu a fost informată unde se află după încarcerare cel mai vocal contestatar al preşedintelui Vladimir Putin.

Aleksei Navalnîi a fost condamnat, luna aceasta, pentru nerespectarea condiţiilor de suspendare a unei condamnări din 2014 pentru deturnare de fonduri, despre care a susţinut tot timpul că a fost înscenată din motive politice.

Disidentul a fost otrăvit în vara anului 2020 cu agent neurotoxic Noviciok, fiind tratat într-un spital din Berlin. În ianuarie, când a revenit la Moscova, el a fost arestat direct de pe aeroport, sub acuzaţia că nu a respectat restricţiile legate de eliberarea condiţionată. El mai are de executat un rest de pedeapsă de doi ani şi opt luni de închisoare.

Câteva sute de ruşi s-au adunat în centrul Moscovei, sâmbătă, pentru a-l comemora pe opozantul Boris Nemţov, asasinat în urmă cu 6 ani.

Administraţia SUA a criticat, sâmbătă, acţiunile autorităţilor ruse de reprimare a disidenţilor şi a reiterat că regiunea Crimeea, anexată de Rusia în 2014, aparţine Ucrainei.

“Astăzi, la a şasea aniversare a asasinării liderului opoziţiei ruse, Boris Nemţov, reafirmăm susţinerea noastră neclintită pentru drepturile omului. Boris Nemţov şi-a dedicat viaţa construirii unei Rusii libere şi democratice. Amintirea sa continuă să trăiască”, afirmă, prin Twitter, secretarul de Stat american.

În urmă cu trei săptămâni, Antony Blinken a condamnat utilizarea de către autorităţile ruse a “metodelor dure” împotriva protestatarilor şi jurnaliştilor şi a cerut eliberarea disidentului Aleksei Navalnîi.

Administraţia Biden a condamnat şi acţiunile Rusiei în Ucraina, la împlinirea a şapte ani de la anexarea regiunii Crimeea.

“În urmă cu şapte ani, Rusia a încălcat legislaţia internaţională (…), suveranitatea Ucrainei şi integritatea teritorială a acestei ţări prin invadarea Crimeei. Statele Unite continuă să fie alături de Ucraina şi de aliaţii şi partenerii acestei ţări, aşa cum au procedat de la începerea conflictului. La această aniversare tristă, reafirmăm un adevăr simplu: Crimeea aparţine Ucrainei”, anunţă Preşedinţia SUA, într-un comunicat postat pe site-ul propriu.