Rusia: O lege controversată privind înalta trădare a fost adoptată de Parlament

Practic, se extinde definiţia înaltei trădări, aplicându-se şi la organizaţii internaţionale.

Parlamentul rus a adoptat în ultima lectură o lege care extinde definiţia înaltei trădări.

Potrivit noii legi, se va considera înaltă şi furnizarea de consultanţă sau ajutor financiar, spre exemplu unor organizaţii internaţionale, în cazul în care acestea sunt implicate în ‘activităţi îndreptate împotriva securităţii Rusiei’.

Activiştii în domeniul apărării drepturilor omului denunţă actul normativ și il consideră drept un nou atac la adresa opoziţiei. Ei spun că împărtăşirea de informaţii cu organizaţii nonguvernamentale internaţionale ca Amnesty International (AI) sau chiar recurgerea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) ar putea să constituie o infracţiune de înaltă trădare.

Până în prezent, legislaţia în vigoare nu menţiona organizaţii internaţionale şi se aplica doar activităţilor care afectează ‘securitatea externă’. Inalta trădare consta în a transmite informaţii secrete unor guverne străine.

Noua lege prevede, de asemenea, o nouă infracţiune: cine primește secrete de stat prin mijloace ilegale riscă o pedeapsă de până la patru ani de închisoare.

De când a revenit Vladimir Putin la Kremlin au mai fost legi de acest gen adoptate, ca cea care califică drept ‘agenţi străini’ grupuri ce beneficiază de finanţare străină sau cea care introduce o ‘listă neagră’ cu anumite site-uri de internet.