Confidenţialitate

Rusia îşi suspendă participarea în acordul pentru exportul cerealelor ucrainene

Rusia a anunţat, sâmbătă, că îşi suspendă participarea în Acordurile de la Istanbul, care au permis reluarea exporturilor de cereale ucrainene.

Moscova a invocat un atac “masiv” cu drone care a vizat nave militare și civile ale sale în Golful Sevastopol al Peninsulei Crimeea anexate, acuzând Ucraina şi Marea Britanie că ar fi responsabile.

“Având în vedere actul terorist al regimului de la Kiev cu participarea unor experţi britanici împotriva unor nave ale Flotei ruse la Marea Neagră şi a unor nave civile implicate în securitatea culoarelor cerealiere, Rusia îşi suspendă participarea la punerea în aplicare a acordului privind exporturile de produse agricole prin porturi ucrainene”, a transmis Ministerul rus al Apărării într-un mesaj pe rețeaua Telegram.

Londra a respins acuzaţiile Moscovei drept “afirmaţii false de o amploare epică”.

Actualizare: Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliaka reacționat într-un mesaj online. “Şantaj nuclear, teroare energetică, blocada cerealelor… Putin a transformat alimentele, frigul şi preţurile în arme împotriva lumii. Rusia lui Putin poartă un război hibrid împotriva Europei, luând ostatici Africa şi Orientul Mijlociu. Demonstrând încă o dată: negocierile cu Rusia – o pierdere de timp”, a scris oficialul de la Kiev pe Twitter.

Încheiate în iulie cu medierea Organizației Națiunilor Unite şi a Turciei, acordurile de la Istanbul au permis exportul prin Marea Neagră a peste milioane de tone de cereale, blocate în porturi ucrainene după invazia rusă, în luna februarie.

Kremlinul a acuzat statele Uniunii Europene că îşi însuşesc exporturile ucrainene, care ar trebui să ajungă în ţări sărace.

Scenaiul a fost dezminţit de Centrul de coordonare comună, care supervizează operaţiunile în Turcia.