Confidenţialitate

Rusia impune embargo total pentru produsele alimentare provenite din tarile europene si din Statele Unite

Interdicțiile au fost aprobate la ordinul președintelui Vladimir Putin ca răspuns la sancțiunile impuse Rusiei de către Occident,în urma crizei din Ucraina.

Premierul rus, Dimitri Medvedev a anunțat că Rusia interzice total importurile de carne – fie ea de pasăre, vită sau porc – pe cele de pește, lapte, brânză și alte produse lactate, precum și importurile de fructe și legume din Statele Unite și din țările Uniunii Europene.

Sunt vizate de acest embargo și Australia, Canada și Norvegia.

Interdicțiile sunt valabile un an și nu se referă și la mâncarea pentru bebeluși adusă din import – a precizat Dimitri Medvedev.

Moscova interzice și zborurile de tranzit ale companiilor ucrainene pe teritoriul Federației Ruse. În plus, premierul Dimitri Medvedev amenință că va închide spațiul aerian al Rusiei pentru companiile aeriene din vest. Astfel, avioanele care efectuează curse între Europa și Asia, traversând Siberia, cea mai scurtă rută, nu vor mai avea voie să survoleze spațiul aerian al Federației Ruse.

Premierul rus recunoaște că este o măsură gravă, care ar împinge companiile aeriene la costuri uriașe pentru carburant. Precizează însă că măsura ar fi un răspuns dat Occidentului, care a interzis zborurile principalului operator de transport aerian low-cost al Rusiei. Dorbolet, filială a Aeroflot, cea mai mare companie aeriană din Federația Rusă a fost nevoită să își oprească activitatea din cauza sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei.