Rusia difuzează imagini cu militarii de pe navele ucrainene sechestrate în Marea Neagră

Posturile de televiziune din Rusia au difuzat, luni seară, fragmente din înregistrarea video a interogatoriilor, efectuate de serviciile de securitate (FSB), ale marinarilor capturaţi cu o zi înainte de Rusia în largul Peninsulei Crimeea în cursul unui incident fără precedent între cele două ţări, relatează Agerpres, citând AFP.

Tensiunile dintre Kiev şi Moscova au escaladat, duminică, Rusia capturând trei nave militare ucrainene – două mici vedete blindate şi un remorcher – după ce au deschis focul asupra lor, făcând prizonieri cei circa 20 de marinari de la bordul acestora.

În fragmentele din interogatoriile realizate de FSB la Kerci, căpitanul ucrainean Vladimir Lessovoi a afirmat, de exemplu, că deplasările vasului la bordul căruia se afla au fost o „provocare”.

„Am ignorat cu bună ştiinţă cererile radio (ale pazei de coastă ruse). La bord, aveam arme de infanterie şi muniţie. Sunt conştient că aceste acţiuni au avut un caracter de provocare”, a explicat căpitanul.

Andrei Dratch, ofiţer pe vedeta „Nikopol”, a declarat şi el că vasul său a pătruns în apele teritoriale ale Rusiei şi că ucrainenii au fost avertizaţi „de mai multe ori” de paza de coastă că trebuie să se întoarcă în apele internaţionale.

Aceste fragmente sunt conforme cu versiunea incidentului apărată de Kremlin, care a afirmat că paza de coastă rusă a acţionat „în strictă conformitate” cu „dreptul internaţional” şi că „intruziunea vaselor” ucrainene „în apele teritoriale” ruse a provocat riposta Moscovei.

Potrivit Ucrainei, vase ruse au lovit mai întâi remorcherul ucrainean şi au blocat accesul în Marea Azov unde trebuiau să ajungă. Aceasta este situată între Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi estul Ucrainei, scenă a unui război între Kiev şi separatiştii proruşi.

Ucraina şi mai mulţi dintre aliaţii săi occidentali, printre care Germania şi Franţa, au reclamat eliberarea marinarilor capturaţi şi restituirea navelor confiscate Ucrainei.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS