Rusia celebrează victoria armatei roşii împotriva turpelor naziste

O paradă militară grandioasă este organizată, astăzi, la Moscova, pentru a celebra cele şapte decenii care au trecut de la victoria armatei roşii în cel de-al Doilea Război Mondial.

Documentul prin care forţele naziste capitulau a fost semnat în seara zilei de 8 mai 1945, la Reims, în Franţa. La miezul nopţii, se încheiau cei 5 ani de conflagraţie.

Pentru a se disocia de occidentali, sovieticii au refăcut momentul capitulării a doua zi, pe 9 mai, în Berlinul ocupat. Era primul element care avea să anunţe că foştii aliaţi vor deveni duşmani în deceniile următoare.

al doilea razboi mondial

După cum relatează Russia Today, amfitrionul ceremoniilor de la Moscova este preşedintele Vladimir Putin. Între invitaţi se numără omologii acestuia din China şi Cuba. La festivităţi este prezent şi secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon.

putin

Peste 16.000 de militari sunt angrenaţi în ceremoniile din Piaţa Roşie, alături de sute de echipamente de luptă. „Vedeta” acestui spectacol va fi tancul T-14, despre care Moscova spune că ar fi cel mai puternic din lume. Un alt element de noutate va fi racheta balistică intercontinentală de tip Yars.

Mii de moscoviţi au asistat anterior la repetiții.

Totuși, prezentarea armamentului de ultimă generaţie are loc într-un context internaţional delicat, în care Rusia este acuzată de agresiune militară împotriva Ucrainei.

Alipirea Crimeii și politica dusă în ultimii ani de Kremlin au fost criticate de cancelariile occidentale.

Mulți lideri ai Vestului au declinat invitaţia de a veni la Moscova. Cancelarul german Angela Merkel va ajunge totuși mâine la Moscova, pentru a depune o coroană cu flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut şi pentru a se întâlni cu Vladimir Putin.

parada moscova