RUSIA: Amplă paradă militară la Moscova | VIDEO

O paradă militară extravagantă, menită să marcheze Ziua Victoriei, a avut loc miercuri la Moscova, în condițiile în care președintele Vladimir Putin pare să își consolideze sprijinul popular, înaintea unui referendum național care l-ar putea ține la putere până în 2036.

Parada anuală este de obicei organizată pe 9 mai. Putin a planificat inițial o sărbătoare majoră, invitând lideri precum președintele francez Emmanuel Macron și președintele chinez Xi Jinping.

Dar, la fel ca multe evenimente publice de pe glob, evenimentul a fost amânat pe fondul epidemiei de coronavirus. Kremlinul a întârziat evenimentul după ce o scrisoare de la organizațiile veteranilor a exprimat îngrijorări cu privire la riscurile pentru sănătate pe care le poate prezenta un astfel de eveniment.

Mulți lideri străini au ales să rămână departe de eveniment, dar lideri ai mai multor foști state sovietice au fost prezenți miercuri, inclusiv președintele belarus Alexander Lukashenko, un sceptic proeminent al coronavirusului.

Publicul din acest an pe Piața Roșie a fost redus semnificativ, câte două sau trei locuri au rămas goale pentru a separa grupurile de invitați.

Putina fost înconjurat de veterani care au trebuit să fie carantinați timp de 14 zile într-o stațiune de sănătate din afara Moscovei, a precizat Kremlinul.

La paradă au participat peste 14.000 de militari, printre care și contingente internaționale, din India, Mongolia, China și fostele republici sovietice din Asia Centrală.

Moscova a ridicat cele mai multe restricții înaintea paradei, dar multe orașe din țară în care de obicei au loc parade au ales să le anuleze sau să le țină fără spectatori.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS