Confidenţialitate

Rusia amenință cu utilizarea forței ca răspuns la acțiuni ”inamicale” ale altor țări

Rusia ar putea recurge la utilizarea forţei pentru a reacţiona la acţiuni “inamicale” ale altor ţări, a avertizat, luni, Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului prezidenţial pentru Securitate Naţională de la Moscova.

“Noua ediţie a Strategiei pentru Securitate Naţională evidenţiază că Rusia vrea mai multă predictibilitate, încredere şi securitate în sistemul internaţional. În acelaşi timp, Strategia prevede că este legal să fie lansate măsuri simetrice şi asimetrice pentru a contracara sau a împiedica activităţi inamicale care generează ameninţări la adresa suveranităţii naţionale şi integrităţii teritoriale a Federaţiei Ruse”, a declarat Nikolai Patruşev, într-un interviu acordat publicaţiei Rossiyskaya Gazeta.

Întrebat explicit ce înseamnă acest lucru, Nikolai Patruşev a precizat: “În principal, este vorba de introducerea unor măsuri economice speciale, dar şi a unor metode coercitive de utilizare a forţei, în caz de necesitate”.

Afirmaţiile oficialului de la Kremlin intervin în perspectiva summitului programat pe 16 iunie în oraşul elveţian Geneva, al preşedinţilor din Rusia şi SUA, Vladimir Putin şi Joseph Biden.

Anterior, Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a avertizat, în contextul criticilor preşedintelui american Joseph Biden, că Rusia va transmite “semnale neplăcute” Statelor Unite, în următoarele zile, evocând disensiuni asupra agendei summitului prezidenţial.