Confidenţialitate

Rusia amenință cu măsuri tehnico-militare, după ce Finlanda a decis să se alăture NATO

Rusia a avertizat Finlanda cu măsuri tehnico-militare, dar și de altă natură, în urma deciziei istorice a liderilor acestei ţări de a susţine aderarea ei la NATO. Moscova susține că decizia ar pune în pericol stabilitatea şi securitatea în nordul Europei.

Este același tip de discurs pe care l-a avut și în legătură cu intenția Ucrainei de a adera la NATO.

Ministerul Afacerilor Externe din Federația Rusă scrie, într-un comunicat, că Moscova se va vedea obligată să adopte măsuri pentru a contracara „ameninţărilepentru securitatea naţională”.

Kremlinul reia idea potrivit căreia obiectivul NATO este continuarea extinderii către frontierele Rusiei și crearea unui nou flanc de ameninţare militară.

Autoritățile de la Helsinki s-au pronunțat, însă, în favoarea aderării la NATO „fără întârziere”, menționând că acest lucru nu e o amenințare pentru nimeni.

De ani de zile, Finlanda și-a menținut propria armată, ca măsură de precauție împotriva vecinului său mai mare, care a invadat țara în 1939. Armata este obligatorie pentru bărbați, în Finlanda.

De cealaltă parte, NATO, prin secretarul său general, Jens Stoltenberg, spune că aderarea Finlandei ar întări atât Alianța, cât și Finlanda însăși.

Și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a felicitat Finlanda pentru că e pregătită să ceară aderarea la NATO.

Cel mai probabil, guvernul finlandez va solicita aderarea după ce va primi aprobarea parlamentară săptămâna viitoare.

Și Suedia intenţionează să trimită cererea de aderare la NATO săptămâna viitoare, urmând exemplul Finlandei, ambele ţări nordice schimbându-şi politica de securitate de după Al Doilea Război Mondial, ca urare a invaziei ruse din Ucraina.

Foto: Shutterstock