Confidenţialitate

Rusia a plănuit atacuri și luări de ostatici pentru a înlătura actuala conducere a Republicii Moldova, spune Maia Sandu | AUDIO

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, spune că Rusia a plănuit atacuri și luări de ostatici pentru a înlătura de la putere actuala conducere a țării. În această acțiune sunt implicați atât cetățeni străini, cât și forțe interne apropiate de oligarhii Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, spune Maia Sandu.

„Planul presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici. Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău. Planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiunile cu caracter violent. Autorii mizează pe mai multe forțe interne, pe grupări criminale cum ar fi formațiunea Șor, pe unii veterani și pe mai multe persoane cunoscute pentru legăturile lor cu Plahotniuc”, a declarat președinta Republicii Moldova.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Șeful de stat din Republica Moldova le cere cetățenilor să fie vigilenți

Maia Sandu amintește că astfel de tentative din partea Rusiei au mai fost și în perioada octombrie-decembrie.

Ea cere vigilență maximă, atât din partea instituțiilor statului, cât și a populației, căreia îi recomandă să acceseze doar informațiile oficiale:

„Scopul acestor acțiuni este schimbarea puterii legitime de la Chșinău pe una ilegitimă care să pună țara noastră la dispoziția Rusiei pentru a opri procesul de integrare europeană, dar și pentru ca Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei. Vom face tot ce este necesar pentru a ne proteja statul și cetățenii, pacea și ordinea publică.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Maia Sandu a amintit că instituțiile de la Chișinău au confirmat ceea ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski transmitea în urmă cu câteva zile și anume că Rusia a plănuit destabilizarea situației în Republica Moldova.

Foto: Shutterstock

Citește și: Rocada premierilor va decurge foarte ușor, fără scandal, dă asigurări Marcel Ciolacu