Confidenţialitate

Rusia a organizat primul exercițiu nuclear de la invadarea Ucrainei, cu arsenal din era sovietică

Preşedintele Vladimir Putin a asistat la primul exerciţiu nuclear organizat de la momentul invadării Ucrainei; armata a lansat rachete balistice şi de croazieră de pe submarinul atomic Tula. Arsenalul datează din era sovietică. Propaganda de la Moscova și-a intensificat retorica de război. 

Liderul de la Kremlin a asistat, prin videoconferinţă, la exerciţiul de lansare nucleară masivă” al forţelor de descurajare strategică, drept răspuns la un atac nuclear inamic.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, l-a informat pe preşedintele Putin despre aceste manevre, adresându-i-se cu apelativul “tovarăşe” şi comandant-şef al forţelor armate.

Potrivit Kremlinului, forţele ruse au lansat rachete balistice şi de croazieră de pe un submarin atomic şi cu ajutorul a două bombardiere strategice Tupolev, precum şi sisteme de rachete intercontinentale mobile terestre Yars, care au fost lansate de pe cosmodromul Pleseţk.

De la Washington, preşedintele american Joe Biden a declarat că Moscova ar face o „greşeală gravă” dacă ar desfăşura o armă nucleară tactică în Ucraina.

Iar de la Bruxelles, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg`, a transmis că ameninţările nucleare din partea Rusiei nu intimidează NATO să susţină Ucraina.

Foto: Shutterstock

Citește și: Mobilizarea parțială din Rusia a dus la fuga din țară a numeroși funcționari publici. Sistemul administrativ are acum deficit de personal