Confidenţialitate

Mobilizarea parțială din Rusia a dus la fuga din țară a numeroși funcționari publici. Sistemul administrativ are acum deficit de personal

În Federația Rusă, mobilizarea parţială, decretată luna trecută de regimul de la Kremlin, a determinat funcţionari publici să fugă din țară ceea ce a dus la un deficit de personal în administraţie.

Funcţionari care lucrează pentru instituțiile din Moscova şi pentru autorităţile federale din capitala rusă fug de mobilizarea parţială, scrie presa locală, citată de DPA.

„În unele departamente (ale administraţiei oraşului Moscova), numărul de angajaţi bărbaţi care au părăsit Rusia se ridică la 20-30% din numărul total al angajaţilor”, scrie site-ul Viorstka.

Mai ales specialiştii în IT au fugit în Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan, precizează site-ul.

Acest exod a paralizat activitatea în mai multe departamente, cum ar fi administraţia pentru locuinţe sau departamentele pentru sănătate şi educaţie. Instituţiile subordonate ministerelor federale au observat de asemenea consecinţele deficitului de personal.

Conducerea politică şi militară a Federaţiei Ruse le-a promis unor grupuri de cetăţeni ruşi că vor fi exceptaţi de la mobilizare, în special experţilor în IT.

Cu toate acestea, să demonstrezi acest statut presupune un lung proces birocratic.

Autorităţile ruse nu au comentat oficial informaţia privind fuga funcţionarilor din Rusia.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat pe 21 septembrie ceea ce el a numit o „mobilizare parţială”, care viza recrutarea a 300.000 de bărbaţi în forţele armate, în contextul unei serii de înfrângeri militare în Ucraina.

De atunci, sute de mii de bărbaţi de vârsta recrutării au părăsit Rusia.

Citește și: Prezentator de la Russia Today, concediat în urma unor declarații privind copiii ucraineni: Să fie aruncați în râu și înecați cei care credeau că Ucraina a fost ocupată de Rusia | AUDIO