Confidenţialitate

Rusia a lansat noi atacuri în sudul și în vestul Ucrainei și susține că a capturat orașul Mariupol | AUDIO

În orașul Liov, au fost 5 atacuri cu rachete, potrivit autorităților locale, care susțin că 6 oameni au murit și 8 au fost răniți. S-au auzit, de asemenea explozii la Kiev și Dnipropetrovsk, unde s-ar fi înregistrat și persoane rănite.

Luni dimineață, 5 rachete au lovit orașul Liov, aflat în vestul Ucrainei. Potrivit primarului Andriy Sadovyi, 6 persoane au fost ucise și 11 rănite, inclusiv un copil, iar unii dintre răniți sunt în stare critică, scrie BBC.

Una dintre rachete a spart ferestrele unui hotel unde erau cazați ucraineni evacuați din zonele de conflict.

„Acesta este genocid, este  distrugere deliberată a ucrainenilor”, a spus edilul la un post de televiziune din Ucraina. El a precizat că 40 de mașini au fost distruse și că rachetele au vizat și un service auto.

Un bărbat a povestit că s-a resimțit totul ca un seims, iar ușile casei sale, aflate la 10 kilometri distanță, s-au cutremurat în momentul exploziei.

Rusia susține că deține deja controlul în orașul-port Mariupol, informație negată însă de premierul ucrainean.

În ultimele ore, situația s-a schimbat complet în Liov, oraș aflat în vestul Ucrainei, unde oamenii se simțeau cât de cât în siguranță, scrie BBC.

Rușii au lansat din nou rachete și asupra orașului Kramatorsk, din estul Ucrainei, după ce la începutul lunii, au țintit gara din acest oraș și au ucis peste 50 de oameni. De data aceasta, rachetele au lovit clădiri de locuințe și școli.

Atacurile cu rachete nu s-au oprit toată noaptea și cel puțin 8 clădiri de locuințe au fost distruse, spune șeful Administrației Militare Regionale din Donețk, Pavlo Kirilenko. Acesta a scris pe pagina sa de Facebook că nu au fost deocamdată raportate victime, dar multe case sunt avariate, iar aprovizionarea cu gaze și curent electric a fost întreruptă.

Oficialul ucrainean a menționat că în continuare sunt evacuați oamenii din așezările aflate aproape de prima linie a frontului. De altfel, el a îndemnat populația să se mute în regiuni mai sigure.

Până acum, numai în regiunea Donețk au fost uciși peste 240 de civili, iar alți 800 au fost răniți în urma bombardamentelor rusești. În fiecare zi, la ora 9.00, în memoria celor uciși se va ține un moment de reculegere, a spus Pavlo Kirilenko.

În orașul port Mariupol, rușii au început să elibereze permise de deplasare pentru localnici și nimeni nu are voie să părăsească localitate, susține un consilier al primarului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock