Rusia a introdus astazi un sistem de plata in avans a livrarilor de gaze naturale catre Ucraina – dupa expirarea ultimatumului

Acest lucru înseamnă că Moscova va mai furniza doar volume de gaze naturale plătite în avans, a anunţat gigantul Gazprom.

Reprezentanţii celor două ţări nu au ajuns la niciun rezultat în urma negocierilor de aseară – mediate de Comisia Europeană.

În aceste condiții, livrările de gaze naturale ruseşti către Europa – dintre care aproape jumătate tranzitează teritoriul ucrainean – riscă să fie afectate la fel cum s-a mai întâmplat în 2006 şi 2009.

Compania rusă nu precizează dacă livrările au fost tăiate, însă modificarea sistemului înseamnă că Ucraina nu va mai primi decât gaze pentru care a plătit.

După eșecul negocierilor de aseară, gigantul rus Gazprom a anunțat că va impune un sistem de plată în avans pentru gazele livrate Ucrainei.

Kievul a refuzat creşterea preţului decisă de către Moscova după instalarea la putere a liderilor pro-occidentali, la sfârşitul lui februarie, în urma demiterii fostului președinte Viktor Ianukovici.

Preţul a 1.000 de metri cubi de gaze a crescut atunci de la 268 la 485 de dolari, un preţ fără echivalent în Europa.

În ‘ultima sa ofertă’, Moscova a propus 385 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze.

Iar Federația Rusă susține că nu va furniza gaz mai ieftin de 385 de dolari pe mia de metri cubi.

În schimb, Kievul spune că preţul este prea mare şi, în lipsa unui acord, refuză să-şi plătească facturile restante, care ajung la aproape 2 miliarde de dolari.

Comisia Europeană pe de altă parte transmite că un acord este încă posibil.