Rusia: A fost eliberată una dintre membrele trupei Pussy Riot

Ekaterina Samusevici fusese condamnată la doi ani de pușcărie împreună cu alte două colege.

O instanță din Moscova a eliberat-o astăzi pe Ekaterina Samusevici, una dintre componentele trupei punk Pussy Riot: ea fusese condamnată la doi ani de pușcărie împreună cu alte două colege. Ele înregistraseră în februarie un clip video în cea mai importantă catedrală a capitalei ruse.

În vârstă de 30 de ani, Ekaterina Samusevici făcuse recurs pentru că a fost dată afară din catedrala cu pricina înainte de-a fi apucat să apară în clip. Cântecul incriminat se inspiră dintr-o rugăciune ortodoxă – membrele trupei o ‘imploră’ pe Fecioara Maria să scape Federația Rusă de Vladimir Putin.

Celelalte două tinere care au fost condamnate în acest caz refuză să se declare vinovate – ele insistă că mesajul cântecului este unul politic și că nu au avut de gând să insulte credința ortodoxă.

Încarcerarea lor a fost intens criticată în Occident, dar sondajele de opinie făcute în Rusia arată că cetățenii Federației sunt de acord cu sentința: 43% dintre ei consideră chiar că pedeapsa a fost prea blândă.

Premierul Dmitri Medvedev a declarat că o sentință cu suspendare ar fi fost suficientă în acest caz. Săptămâna trecută, președintele Putin, însă, s-a pronunțat în favoarea judecătorilor. Hotărârea lor a fost corectă, susține liderul de la Kremlin, pentru că ‘nu poți submina valorile noastre morale și să distrugi astfel țara’.