Confidenţialitate

Rusia propune expulzarea a 35 de diplomaţi americani

Rusia a reacționat după ce ieri, SUA a anunțat măsuri similare. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a propus preşedintelui Vladimir Putin o acțiune similară, adică expulzarea a 35 de diplomaţi americani.

“Bineînţeles că Rusia nu poate să nu răspundă la ofensele de acest tip, reciprocitatea este o regulă în diplomaţie şi în relaţiile internaţionale”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Astfel, Ministerul rus de Externe şi oficiali ai altor instituţii i-au prezentat preşedintelui rus sugestii privind declararea drept personae non gratae a 31 de diplomaţi ai Ambasadei Rusiei din Moscova şi a patru diplomaţi de la Consulatul american din Sank-Petersburg”, a precizat Serghei Lavrov, citat de agenţia Tass.

Ieri, SUA a decis expulzarea a 35 de diplomaţi ruşi, închiderea a două misiuni diplomatice ruse, precum şi sancţiuni vizând oficiali şi entităţi de pe teritoriul Rusiei, pe fondul tensiunilor dintre Washington şi Moscova după ingerinţele ruse în campania electorală americană.

Două reprezentanţe diplomatice ruse, din statele New York şi Maryland, au fost închise.

Cei 35 de diplomaţi ruşi au fost declaraţi “personae non gratae” şi au primit notificări prin care li se cere să părăsească teritoriul SUA în cel mult 72 de ore.