Confidenţialitate

Rusia a blocat prin veto un nou proiect de Rezoluţie ONU privind Siria

Rusia a blocat prin veto, miercuri, un proiect de rezoluţie la Consiliul de Securitate al ONU. Documentul ar fi condamnat presupusul atac chimic din Siria, de săptămâna trecută, şi a cerut Damascului să coopereze cu anchetatorii, relatează BBC News.

Proiectul de rezoluţie a fost prezentat de Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa. Cele trei state au blamat decizia Rusiei.

Este pentru a opta oară când Rusia îşi apără aliatul în Consiliul de Securitate.

Proiectul de rezoluţie ar fi susţinut o investigaţie pe teren desfăşurată de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice, ar fi cerut Guvernului sirian să ofere informaţii militare, inclusiv jurnale de zbor, din ziua atacului, precum şi acces la bazele aeriene.

China, unul dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, care are drept de veto, s-a abţinut de la vot, la fel ca şi Etiopia şi Kazahstan. Alte 10 ţări au votat pentru adoptarea rezoluţiei, în timp ce Bolivia i s-a alătura Rusiei şi a votat împotrivă.

La Washington, într-o conferinţă de presă cu secretarul general al NATO, preşedintele american Donald Trump a fost întrebat dacă el crede că este posibil ca forţele siriene să fi lansat atacul fără ca Rusia să ştie. “Cred că este posibil, cu siguranţă. Cred că este puţin probabil”, a răspuns el. “Aş vrea să cred că nu au ştiut, dar este posibil să fi ştiut. Au fost acolo”, a adăugat el.

Rusia a cerut o anchetă independentă şi se întreabă cum au putut puterile occidentale să găsească vinovaţii atât de repede.