Rozalia Biro – propusa de UDMR pentru a prelua portofoliul Ministerului Culturii – este anchetata insa de DNA pentru abuz in functie

Faptele de care este acuzată ar fi fost săvârșite pe vremea în care era viceprimar al municipiului Oradea.

Dosarul penal deschis de DNA pe numele Rozaliei Biro are la origine un raport al Agenției de Integritate din anul 2010.

ANI o acuză atunci de conflict de interese pentru că, în 2006, pe când era viceprimar al municipiului Oradea, dar şi membru în Consiliul de Administraţie al unei fundații care funcționează pe lângă UDMR Bihor, a aprobat închirierea către această fundaţie a unui imobil din centrul oraşului.

Aceasta a atacat în justiţie ANI şi a cerut anularea raportului, dar în 2012 a pierdut procesul, astfel că în prezent este cercetată într-un dosar încă nefinalizat.

Rozalia Biro mai este cunoscută și pentru un episod din 2010, când a fost victima unei farse făcute de un post de radio.

Realizatorul a sunat-o și s-a recomandat a fi jurnalist la un post de televiziune ce intenţionează să facă o emisiune în Oradea ‘despre copiii bipezi’.

Biro, care răspundea de problemele sociale ale municipalităţii, a confundat bipezii cu cerşetorii şi a acceptat să participe la emisiune.

Ea l-a asigurat însă pe realizator că ‘majoritatea copiilor bipezi din Oradea provin din alte localităţi’ şi că pe străzile din oraș abia dacă pot fi găsiţi ‘câţiva’, pentru că Poliţia Comunitară i-a ridicat pe aproape toţi ceilalţi.

Mai mult, Rozalia Biro, mamă a doi copii, a spus că nu are ‘niciun biped în familie’.