Confidenţialitate

Roșiile au ajuns să coste cât un kilogram de carne. În unele piețe din Capitală acestea se vând și cu 30 de lei | AUDIO

În mai multe piețe din București, roșiile au ajuns să coste 20-25 de lei kilogramul, iar în piețele scumpe și 30 de lei.

Comercianții spun fie că sunt crescute în solarii și, fiind primele, au preț de trufandale, fie că sunt aduse din Bulgaria, Turcia și Spania.

În Piața Obor, roșiile au prețuri de la 12 lei și 50 de bani până la 17 lei și 50 de bani și chiar 20 de lei.

În Piața Domenii, cunoscută ca fiind mai scumpă, roșiile sunt 20 de lei cam peste tot și ajung la 25 de lei la unele tarabe. Un soi de roșii chery se vinde la Domenii cu 30 de lei. Care să fie explicația?

„Astea așa mari sunt excepționale, dacă vreți vă spăl una și gustați. De ce sunt așa scumpe? pentru că nu sunt roșii românești în primul rând și roșia românească, când va fi, o să fie undeva la 50 de lei kilogramul, vă garantez asta 100%”, explică o vânzătoare.

Alți comercianți aflați la tarabe spun că sunt roșii făcute în solarii, în Ialomița ori Buzău… Cumpărătorii par resemnați și știu că, dacă găsesc roșii mai ieftine, sunt aproape să se strice:

„La mâna a doua, adică la termenul de expirare. Ia să puneți la păstrare roșii din astea”, spune un cumpărător

Când vine vorba de produsele românești, explozia facturilor și alte scumpiri se pot regăsi în prețurile alimentelor, amintește fermierul Ionuț Radu, membru al Asociației „Forța fermierilor”:

„În ceea ce privește costul pentru producerea acestor legume, matematic există o justificare a unei creșteri de până la 25-30% a produsului final.”

În unele supermarketuri se găsesc roșii ceva mai ieftine, la 9 lei, la 11 lei cele aduse din Spania și la 12-13 lei cele din Turcia.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock