Românul condamnat la moarte în Malaezia pentru trafic de droguri nu scapă de pedeapsa capitală

Curtea Federală de Justiție din Malaezia  – care a judecat recursul – a menținut condamnarea la moarte a lui Ionuț Gologan, pentru trafic de droguri.

Singura șansă pentru acesta ar fi grațierea de către sultanul Malaeziei.

Ionuț Gologan, în vârstă de 24 de ani, a fost prins în 2012, la un control pe aeroportul din Kuala Lumpur, la plecarea din Malaezia, cu aproape 1,5 kilograme de metamfetamină în bagaje.

Malaezia are o politică extrem de dură în privința traficanților și a consumatorilor de droguri. În cazul persoanelor prinse cu cantități mari de stupefiante, pedeapsa cu moartea se aplică imediat, indiferent de naționalitate. Iar cei care posedă droguri pentru consumul propriu sunt sancționați cu închisoare pe termen lung și pedepse corporale.

Condamnat la moarte de prima instanță, românul a avut câștig de cauză nici la recurs. Avocații lui au apleat la o cale extraordinară de atac la Curtea Federală de Justiție a Malaeziei, însă și aceasta a menținut pedeapsa capitală. Românul nu va putea fi  însă executat până când nu este soluționată cererea de grațiere pe care apărătorii lui o vor adresa sultanului Malaeziei, iar acest demers poate fi de durată – anunță ministerul român de Externe.

Potrivit autorităților de la București, legislația malaeziană privind pedeapsa capitală pentru trafic de droguri este în curs de revizuire. În prezent, sunt blocate toate execuțiile în cazul persoanelor condamnate la moarte pentru o astfel de infracțiune.

Un alt român, acuzat tot de trafic de droguri a fost condamnat definitiv la 8 ani de închisoare și 10 lovituri de ratan (ratanul este o specie de plante). Nici în acest caz nu mai există o altă cale de atac.