Romanii se descurca greu de la un salariu la altul

Peste 50% dintre români consideră că o persoană ar putea trăi decent cu un venit lunar de minim 2.000 de lei pe lună – arată un studiu realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie.

Potrivit cercetării, doar un român din 100 declară că banii pe care îi are îi permit să aibă tot ce își dorește.

Doar 1% dintre participanții la studiu spun că banii pe care îi au le permit să aibă tot ce își doresc, în timp ce 29% de-abia reușesc să se descurce de la o lună la alta. Studiul arată că sunt oameni care cred că pot să trăiască decent cu doar 500 de lei pe lună. E vorba de 2% dintre respondenți. Cam tot atâția vorbesc de peste 4.000 de lei, sumă necesară. Mai bine de jumătate dintre respondenți au ales, însă, suma de 2.000 de lei pe lună ca fiind suficientă pentru un trai decent. 26 % s-ar mulțumi cu 1.000 lei pe lună, în timp ce 10% ridică ștacheta la 3.000 de lei pe lună.

Realizatorii studiului spun că atunci când li se cere să se poziționeze pe o scală de la 1 la 10, unde 1 înseamnă ”sărac”, iar 10 înseamnă ”bogat”, majoritatea respondenților au tendința să se plaseze la mijlocul scalei. Pe de altă parte, proporția celor care se poziționează la extrema negativă – 9% se consideră săraci – este semnificativ mai ridicată decât cea a celor care se poziționează la extrema pozitivă – 1% se consideră bogați.

Studiul a fost efectuat pe un esantion reprezentativ de 1.131 de romani, in luna decembrie, cu o rata maxima de eroare de plus sau minus 2,9%.