Confidenţialitate

Românii povestesc despre ce anume îi determină să plece la muncă în străinătate | AUDIO

Despre ce anume îi determină pe români să plece în străinătate, în Germania în special, și condițiile în care muncesc acolo s-a vorbit miercuri în emisiunea România în Direct.

Concluzia a fost că mulți aleg această cale asumându-și greutățile care pot apărea pentru că în țară nu sunt plătiți la fel de bine.

Statul român e responsabil pentru că nu le asigură românilor condiții să muncească la fel că în străinătate. Bogdan a dus muncitori cu microbuzul în Germania și a văzut în ce condiții stăteau:

Erau vai de ei, munceau câte 12 ore. Dacă erau plătiți cu 6euro/oră, din care mai aveau opriri pentru transport. Stateau câte șase persoane într-o cameră. Dacă erau patru dormitoare, erau 24 de persoane la o baie. Era bătaie care era primul la toaletă. Le rămânea 900 de euro, 800, 700. Cei necalificați nu fac banii ăștia în România.

Alexandru a lucrat acum 5 ani chiar la abatorul Tonnies și a povestit că problemele sunt create în special de subcontractori, mulți dintre ei tot români:

Când am plecat, mi s-a spus că pentru început îmi dă 1.400 de euro, când am ajuns acolo erau 900 de euro și încă 100 de euro pe card, în lei, să se acopere ei ca firmă românească, mă gândesc.

Dacă Alexandru a renunțat la contract după două luni, alți români reușesc să evite subcontractorii și să se angajeze direct la patroni germani.

Daniel și soția sa sunt un astfel de exemplu. Nu se vor întoarce în țară însă câtă vreme aici nu vor câștiga la fel de bine:

Din păcate, momentan, la cât câștig aici cu soția, Guvernul Român nu-mi acordă acest salariu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Adriana Sârbu

Vezi aici emisiunea România în Direct, cu Cătălin Striblea: 

Sursa foto: Unsplash