Romanii din Ucraina sunt dezamagiti de Klaus Iohannis (AUDIO)

Cele mai importante organizații românești din regiunea Odessa protestează față de anularea întâlnirii cu președintele Klaus Iohannis, întâlnire programată cu ocazia vizitei șefului statului marți, la Kiev.

Etnicii români se plâng că întâlnirea a fost anulată fără explicații, deși cei 400 de mii de români voiau să-i spună președintelui problemele pe care le au in Ucraina.

Anca Grădinaru l-a întrebat pe liderul Asociației Basarabia, Anatol Popescu, ce efect are asupra etnicilor români anularea întâlnirii cu președintele.

,,Am fost invitate câteva persoane în regim telefonic de către diplomații de la Odessa. În ajunul vizitei, practic, am fost anunțați că nu se ma ține întâlnirea, cu comunitatea românească. Nu apucaserăm să luăm bilete către Kiev. Și ne-am pus mari speranțe, având posibilitatea unică de a-l contacta direct pe șeful statului român. Cu părere de rău, nu s-a ținut întâlnirea și nu am găsit o altă modalitate decât de a scrie o scrisoare deschisă.

-Ați primit vreo explicație?

-Nu am primit nicio explicație. Este foarte simbolic faptul că domnul președinte nu a considerat important și prioritar să se întâlnească cu reprezentanții celor 400 de mii de români din Ucraina.

-Ce probleme concrete ați fi vrut să-i reclamați președintelui?

-Sunt probleme în toate domeniile, și în cultură și în social, școlile sunt ucrainizate.’

Ca și ceilalți locuitori din Ucraina, cei 125 de mii de români din regiunea Odessa sunt afectați de înghețarea salariilor și creșterea prețurilor cauzate de criza economică.

În plus, de la 1 aprilie locuitorii Ucrainei vor trebui să plătească un preț majorat cu 75 la sută la gaze.

Președintele Organizației Noua Generație a Europei din raionul Reni, Valentin Stroia, spune, la Europa FM, că etnicii români nu pot supraviețui fără obiceiurile românești. Le lipsesc însă lucruri elementare.

,,Sunt multe colective artistice în regiunea Odessa care, în proporție de 90 la sută, nu au costume populare, adică costume românești, nu există instrumente și alte probleme care țin și de social’ a declarat pentru Europa FM, Valentin Stroia.