Confidenţialitate

Românii au fost cumpătați în pandemie, arată datele INS

Românii au fost mai cumpătaţi anul trecut, în pandemie, arată datele Institutului Naţional de Statistică, publicate azi.

Chiar dacă veniturile medii lunare au crescut, cheltuielile de consum s-au micşorat uşor.

Cei mai mulţi bani s-au dus pe mâncare și plata impozitelor. Venitul total mediu lunar a ajuns în anul 2020 la 5.216 lei pe gospodărie, adică 2.031 de lei pe persoană, arată datele Institutului Național de Statistică. Este o creștere de aproape 9 procente față de anul 2019.

Au crescut veniturile în natură, cele din prestații sociale și au scăzut veniturile din activitățile independente sau agricultură, mai arată cifrele INS. Cheltuielile de consum au scăzut în 2020 cu un procent, față de 2019.

Anul trecut, cea mai mare parte a cheltuielilor a fost reprezentată de achiziționarea produselor alimentare și a băuturilor nealcoolice – aproape 35 de procente, iar alte 33 de procente din venituri au fost alocate pentru plata impozitelor sau către bugetele asigurărilor sociale. Comparativ cu anul 2019, anul trecut s-au alocat mai puțini bani pentru investiții cum ar fi cumpărarea de acțiuni, a unei locuințe sau a unui teren.