Confidenţialitate

România vrea să renunțe la achiziția de vaccinuri anti-Covid. Alte 9 țări din Europa de Est cer renegocierea contractelor

România și alte 9 țări din Europa de Est cer Comisiei Europene să le permită să renunțe la achiziția de vaccinuri anti-COVID. Publicația Politco scrie că acest grup de țări vrea renegocierea contractelor pentru cumpărarea vaccinurilor.

Cele 10 țări, între care și România, invocă oferta prea mare de doze și necesitatea de a proteja finanțele statului în petiția trimisă Comisiei Europene.

Jurnaliștii de la Politico au consultat documentul, care mai prevede că aceste contracte de cumpărare a vaccinurilor anti-COVID ar trebui să poată fi reziliate dacă nu mai sunt necesare din punct de vedere sanitar și epidemiologic.

În alte cazuri, ar trebui să fie posibilă reducerea numărului de doze comandate, astfel încât acestea să reflecte mai bine cererea de vaccinuri, se mai arată în scrisoare.

Petiția a fost trimisă vineri seara către comisarul european pentru sănătate. În afară de România, au mai semnat documentul Polonia, Bulgaria, Croația, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovacia și Slovenia.

Contractele privind achiziția de vaccinuri au fost semnate în apogeul pandemiei, când Uniunea Europeană era supusă unei presiuni publice intense pentru a procura dozele.

Comisia a asigurat până la 4,2 miliarde de doze de vaccinuri împotriva coronavirusului, de aproape zece ori mai multe decât populația Uniunii Europene. În februarie, au fost livrate 1,3 miliarde.