Confidenţialitate

România va produce în regim de urgență pastile de iod, utile în cazul unui accident nuclear, anunță ministrul Sănătății | AUDIO

Alexandru Rafila a spus, luni,  că vor fi produse aproximativ două milioane și jumătate de pastile la fiecare două zile.

Medicamentele care se administrează imediat, în primele ore, în cazul unui accident sau atac nuclear, sunt produse la noi în țară la Iași. Ministerul Sănătății avertiza că acestea nu trebuie să fie luate cu scop preventiv, întrucât pot crea probleme grave de sănătate și că Guvernul face stocuri din acest produs.

Fabrica de medicamente poate produce peste 1 milion de pastile pe zi. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății:

„Începând de mâine, compania Antibiotice Iași va fabrica o mare cantitate, într-un ritm de 2,5 milioane de pastile în 48 de ore. Am făcut rapid o evaluare a nevoilor, am dicutat cu Antibiotice Iași, cu Autoritatea națională a rezervelor de stat încât lucrurile să fie sub control.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Alexandru Rafila spune că pastilele vor fi distribuite către DSP-uri și primării din țară. Nicolae Ciucă a anunțat, duminică seara, că stocul cu pastile de iod este insuficient la nivel național dar că s-a discutat cu producătorii. Premierul spunea cu existau probleme cu aprovizionarea de substanță activă, care trebuia importată:

„Exstă un anumit număr de pastile de iod, el este insuficient, este vorba de substanța activă de care avem nevoie și trebuie adusă în țară, imediat se poate trece la producție.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Acum, ministrul Sănătății a subliniat că nu vor fi probleme din acest punct de vedere:

„Producătorul și-o procură, nu cred că o să fie o problemă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Reamintim, decizia de a crea stocuri de iodură de potasiu vine în contextul în care Rusia a preluat controlul asupra centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Ucraina, provocând un incediu în apropierea acesteia la finalul săptămânii trecute.