Confidenţialitate

România va avea bugetul pe granturi prin PNRR diminuat cu două miliarde de euro. Motivul: creșterea PIB-ului peste estimări, explică Guvernul | AUDIO

Bugetul României pe granturile alocate prin PNRR se va diminua cu două miliarde de euro, din cele 13,6 de miliarde, ca urmare a creşterii PIB-ului, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş. 

În plus, creşterea fără precedent a preţurilor materialelor creşte costul implementării proiectelor. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a explicat că această diminuare nu este o sancțiune pentru România, ci doar o consecinţă a faptului că „performanţa noastră economică în ultimul an a depăşit estimările Comisiei Europene”:

„Mecanismul gândit de Uniunea Europeană pentru a veni în sprijinul statelor membre afectate de crizele ultimilor ani a avut în vedere, pe lângă mulți alți coeficienți, și această chestiune legată de performanța economică. Performanțele României din punct de vedere economic au fost peste așteptările inițiale, când s-a conceput acest plan, ca atare formula de calcul a generat o micșorare a sprijinului pe care România, ca stat membru, mai performant decât se estimase inițial, îl primește. Sigur, statul român, în dialog cu Comisia Europeană, va găsi o soluție astfel încât, pe de o parte, proiectele gândite să poată să continue și rămâne de văzut în ce măsură flexibilitatea înregistrată în discuțiile cu partenerii europeni o să găsească cea mai bună soluție pentru țara noastră.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

O renegociere a PNRR încă nu este clarificată metodologic la nivelul Comisiei Europene, spune ministrul Investițiilor și proiectelor europene. Însă, potrivit lui Marcel Boloș, ar fi o serie de motive care ne-ar îndreptăţi să renegociem PNRR măcar pentru a creşte veniturile populaţiei, afectată de scumpiri:

„În regulamentul Comisiei spune că în situații excepționale se poate renegocia Planul Național de Redresare și Reziliență. Acum, faptul că legea pensiilor trebuie terminată la sfârșitul anului și impactul ei bugetar poate să fie sub 9.4%, peste 9,4%, este important să lămurim Comisia că menținerea unui astfel de procent nu este benefic într-o situație de criză, în care trebuie să crești veniturile populației.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Potrivit ministrului, o posibilă renegociere a PNRR s-ar putea face doar după o anumită perioadă de implementare a proiectelor și doar pentru un pachet de măsuri pentru care să existe motivări justificate.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea