Confidenţialitate

România va găzdui, în acest an, un eveniment internațional dedicat schimbărilor climatice, mediului și sănătății publice | VIDEO

Invitată la Misiunea Verde, la Europa FM, Alexandra Maria Bocșe, consilier de stat în Departamentul Climă și Sustenabilitate al Administrației Prezidențiale, a anunțat că România se pregătește în acest an să găzduiască un eveniment internațional dedicat schimbărilor climatice, mediului și sănătății publice.

”Președintele României își va intensifica în al doilea mandat activitatea în domeniul diplomației climei și mediului. În 2021, Președintele intenționează să participe la varii summit-uri pe teme legate de mediu și schimbări climatice și să găzduiască evenimente internaționale pe aceste domenii. De exemplu, în luna aprilie va găzdui la Cotroceni un eveniment pe schimbări climatice, mediu și sănătate publică.

Administrația Prezidențială va continua să sprijine integrarea în organisme internaționale și întărirea rolului pe care România îl joacă la nivelul Uniunii Europene (UE) și al Organizației Națiunilor Unite (ONU) în materie de combatere a schimbărilor climatice. Susținerea Președintelui României este esențială în aderarea României la IPAC (International Programme for Action on Climate) din cadrul Organizației pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Participarea la IPAC va lărgi accesul României la expertiză și bune practici care să îi permită formularea și implementarea unor politici care vizează schimbările climatice.

E important de menționat că aderăm la IPAC ca membru fondator implicat activ în procesul de elaborare și construcție a IPAC. Este o șansă unică pentru România să se implice în modelarea naturii și direcției unei inițiative internaționale. În afară de asta, prin implicarea în IPAC dorim să dăm un semnal clar că suntem pregătiți să devenim membri OCDE și să ne asumăm responsabilitățile care revin unui membru.

Problemele de mediu și în special problema schimbărilor climatice își fac loc constant pe agenda unor reuniuni europene la cel mai înalt nivel, de exemplu reuniunile Consiliului European. Asta indică și importanța atașată de către Uniunea Europeană acestui subiect. Prin vocea Președintelui prezent la reuniunile Consiliul European în 2019 și 2020, România și-a asumat cu responsabilitate ținta europeană de atingere a neutralității din punct de vedere al carbonului până în 2050 și a susținut o țintă ambițioasă de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 (de cel puțin 55% față de nivelul din 1990)”, a precizat Alexandra Maria Bocșe, duminică, în emisiunea Misiunea Verde, de la Europa FM.