Confidenţialitate

România va avea un prag de vârstă sub care un act sexual cu un minor este considerat viol. Proiectul ar urma să treacă tacit în Senat | AUDIO

În Senat, vineri ar urma să treacă tacit un proiect de lege care introduce și în România un prag de vârstă sub care un act sexual cu un minor este considerat viol.

În prezent, persoanele condamnate pentru act sexual cu minor primesc pedepse mai blânde, pentru că instanțele nu încadrează infracțiunea la viol. USR vrea ca pragul de vârstă al victimei să fie de 16 ani.

Senatoarea Anca Dragu:

„Da, proiectul are pragul de 14 ani și amendament de 16 ani, care este vârsta consimțământului. Sub această vârstă, am gândit împreună cu psihologi, cu reprezentanți ai societății civile, ai organizațiilor care protejează copii și subiectele astea sensibile, am considerat că vârsta ar trebui să fie 16 ani.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Senatoarea Anca Dragu face un apel la deputați să nu țină la sertar proiectul și să-l pună pe ordinea de zi cât mai repede:

„La Cameră, ea poate să cadă acă cu totul, să fie adoptată cu orice vârstă, să vină cu orice modificare, deci nu știm și nici când se va întâmpla lucrul acesta. Într-o lună de zile ar putea să intre, într-o lună jumate să fie și promulgată.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Jurnalista Diana Oncioiu a investigat ani întregi cazuri în care agresori adulți au scăpat cu pedepse mici după ce au avut relații cu fete de 10 sau 12 ani, pentru că unii magistrați au ajuns la concluzia că minorele și-au dat acordul.

Ea spune că proiectul trebuie adoptat cât mai repede indiferent dacă pragul de vârstă va fi 14 sau 16 ani:

„Nu avem o practică unitară nici la nivel de parchete nici la nivel de instanțe. În Franța, de exemplu, pragul este de 15 ani, a fost adoptat anul trecut, dar trebuie să fie o diferență de 5 ani între victimă și agresor, deci trebuie să fie atenți și la această diferență de vârstă. Dacă o ridici la 16 ani, atunci automat și diferența dintre victimă și agresor trebuie să fie mai mare, nu doar de 3 ani, cum e la pragul de 14 ani.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.