Confidenţialitate

România susține integrarea Ucrainei, Georgiei și a Republicii Moldova la UE, transmite ministrul Aurescu | AUDIO

România susține integrarea în Uniunea Europeană a Ucrainei, Georgiei și a Republicii Moldova iar acest lucru va fi explicat la reuniunea miniștrilor de Externe din blocul comunitar, ce a început la Bruxelles, anunță șeful diplomației române.

Bogdan Aurescu a precizat că la întâlnirea miniștrilor de Externe se va discuta și despre noi măsuri menite să izoleze Rusia pe scena internațională dar și despre nevoia unui răspuns și mai ferm la propaganda Federației.

“Republica, Moldova, Georgia, toate cele trei țări merită să fie membre ale Uniunii Europene, și nu este doar o cerere de circumstanță din partea Republici Moldova. Liderii de la Chișinău sunt foarte determinați să facă reformele necesare, inclusiv în ceea ce privește regulile democratice.

Trebuie să-i ajutăm și în ceea ce privește îngrijorările legate de sectorul energetic. Lucrăm cu ei pentru a găsi resurse alternetive energetice.

Noi suntem gata să depozităm gazul Republicii Moldova în rezervoarele noastre. Putem chiar să construim pe teritoriul României, pe termen mediu, capacități de stocare speciale pentru gazul moldovenesc”, a declarat ministrul de Externe.

Miniștrii de Externe s-au reunit, la Bruxelles, pentru a discuta printre altele, elaborarea unui nou pachet de sancțiuni pentru Rusia, posibil, inclusiv interzicerea importului de petrol din Federație. Țările baltice susţin un  astfel embargo, iar Lituania insistă chiar pentru definirea unei linii roșii în atacul Rusiei împotriva Ucrainei.

Potrivit ministrului roman de Externe, Bogdan Aurescu, pe lângă o nouă reacție a  Uniunii la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, miniștrii Uniunii vor discuta și despre capacitatea blocului comunitar de a se apăra pe el însuși.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Unsplash / Alexandre Lallemand

Citește și: Noi negocieri pentru pace ar urma să aibă loc între Rusia și Ucraina. Turcia transmite că părțile ar fi „aproape de un acord” | AUDIO