Confidenţialitate

Noi negocieri pentru pace ar urma să aibă loc între Rusia și Ucraina. Turcia transmite că părțile ar fi „aproape de un acord” | AUDIO

În războiul din Ucraina, noi negocieri pentru încetarea focului ar putea avea loc luni. Implicată în medierea tratativelor pentru pace, Turcia susține că părțile beligerante ar fi „aproape de un acord”, fără a oferi amănunte. Ankara a reuşit să menţină contactele cu cele două ţări.

Cu o poziție prudentă, statul evreu încearcă, la rândul său, o mediere între Moscova şi Kiev. Volodimir Zelenski exclude orice concesie făcută în faţa Rusiei care ar viza integritatea teritorială a Ucrainei

Într-un discurs prin videoconferință susținut duminică în parlamentul israelian, în care și-a evidențiat moștenirea evreiască, liderul de la Kiev a denunțat „un război prin care se doreşte distrugerea poporului ucrainean”.

Apoi, în intervenţia sa video către ucraineni, preşedintele Zelenski a declarat că premierul israelian Naftali Bennett încearcă să acţioneze ca un intermediar între Kiev şi Moscova.

„Desigur, Israelul are interesele sale, strategia sa de a-şi proteja cetăţenii”, a spus Zelenski arătându-se recunoscător pentru eforturile premierului israelian.

Liderul de la Kiev nu exclude varianta ca negocieri cu Rusia să aibă loc la Ierusalim. „Este locul potrivit pentru a găsi pacea. Dacă este posibil”, a mai spus acesta.

În ultima săptămână, premierul Naftali Bennett şi-a intensificat eforturile de a aduce cele două părţi împreună şi a vorbit în mai multe rânduri atât cu Volodimir Zelenski, cât şi cu Vladimir Putin.

Săptămână trecută, premierul israelian a mers la Moscova pentru a se întâlni cu liderul de la Kremlin.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: România a cheltuit până acum 30 de milioane de euro cu refugiații ucraineni. O delegație europeană vine să discute decontările | AUDIO