Confidenţialitate

România, SUA, Marea Britanie și alte 14 țări solicită încetarea focului în Gaza și eliberarea ostaticilor

17 țări, printre care și România, Statele Unite ale Americii și Marea Britanie au publicat joi, 6 iunie 2024, o declarație comună prin care solicită HAMAS să accepte planul președintelui Joe Biden care presupune un acord de încetare a focului, dar și un acord de eliberare a ostaticilor.

Solicitarea celor 17 țări a fost prezentată într-un comunicat transmis de Administrația Prezidențială din România.

„În calitate de lideri ai unor țări profund îngrijorate de situația ostaticilor deținuți de Hamas în Gaza, printre care se numără mulți dintre cetățenii noștri, sprijinim pe deplin demersurile pentru un acord de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor, care se află acum pe masa de discuții și care a fost prezentat de Președintele Biden la data de 31 mai 2024. Nu mai este timp de pierdut. Facem apel la Hamas să încheie acest acord, pe care Israelul este pregătit să îl urmeze, și să înceapă procesul de eliberare a cetățenilor noștri.

Observăm că acest acord ar duce la o încetare imediată a focului și la reabilitarea Gaza, alături de garanții de securitate pentru israelieni și palestinieni și oportunități pentru o pace pe termen lung mai durabilă și o soluție cu două state. În acest moment decisiv, facem apel la liderii Israelului, precum și la Hamas, să facă orice compromisuri finale necesare pentru a încheia acest acord și pentru a aduce ușurare familiilor ostaticilor noștri, precum și celor din ambele părți ale acestui conflict teribil, inclusiv populațiilor civile. Este timpul ca războiul să ia sfârșit, iar acest acord este punctul de plecare necesar”, se arată în comunicatul transmis de Administrația Prezidențială.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Banca Centrală Europeană a scăzut rata dobânzii principale de la 4% procente la 3,45%, pentru prima dată în 5 ani